Az első képen a kezdetek kezdete található 2006. április 11.-ei dátummal, ami azért van, mert ekkor írtam meg, de csak 6 napra rá azaz 17-én került fel a világhálóra az oldal a http://pecskozl.uw.hu címre Pécs Közlekedése hivatalos megnevezéssel, így ezt a napot tartom számon kezdésként.

Hogy mi motivált a honlap kreálásában, honnan jött az ötlet? Nos, mióta az eszemet tudom, rajongok a közlekedési eszközök iránt, mely kezdetben, azaz gyermekkoromban a buszozással, később már közlekedési térképek rajzolásával, valamint egyre inkább útvonaltervezésekkel, a meglévő rendszer javításáért szolgáló ötletekben került napvilágra. Ezeket az elképzelések azonban maximum a családtagok vagy barátok láthatták eleinte, csak később találtam rá a PK zRT. fórumára, ahol mindmáig megtalálhatóak a hozzászólásaim.

Eredetileg az elképzeléseimet, "tervrajzaimat" szándékoztam először a nyilvánosság elé tárni, de közben egy hatalmas űrt találtam a tájékoztatásban, azaz az emberek többsége nem is tudja, hogy mi zajlik a városban és folyton kellemetlen meglepetésekben van részük. Ezért az alapötletemet megváltoztatva a közlekedők tájékoztatását vettem célba, amivel együtt járt a tárgyilagos hangnem, de ugyanakkor igyekeztem és jelenleg is igyekszem kiegészíteni a saját (ellen)véleményemmel.
A honlap története, arculati változásainak bemutatása:
Az első képen is már jó látszik a honlap fő profilja, ami elsősorban a városi buszközlekedés és a nagyobb szabású útépítések, melyekről többnyire képek is készültek.
A későbbiekben a nagy volumenű építkezéseket egy külön oldalra tereltem, ahol a folyamat leírása, elemzése és saját értékelésem is olvasható lett a készített képekkel kiegészítve. Mindez a második képen látható is ha kinagyítod.
A következő fázisban egy keretet kapott az oldal, amivel sokat bajlódtam és nem mindig volt a legjobb, már csak azért sem mert ezáltal csökkent a felhasználható területem, de ennyi áldozatot bevállaltam.
A következő főoldal már jó néhány új menüponttal gyarapodott, köztük a linkek, melybe rengeteg hasznos oldal címét sorolom fel, valamint eddigre készültem el a saját magam által készített helyi buszmenetrenddel, mely persze a hivatalos adatokat tartalmazza. Az oldal küllemében ekkor nagy változtatást nem tapasztalhattatok.

Fontos, hogy már ebben az időszakban megtaláltam a jelenleg használt programot is (web page maker), amely egy igen egyszerű és könnyen használható grafikus program, kezdőnek is ajánlott. Szóval megkezdtem az oldal átkonvertálását ebbe a programba és úgy terveztem, hogy az új változat már 2006-ban a fenyőfa alá kerülhet, de egyéb elfoglaltságaim és a saját lustaságom miatt csak csúszott az átadás tervezett időpontja (mint jó magyar szokás szerint) és végül inkább az évforduló napját választottam.
A konvertálás nagy részét ugyan már a tél végére befejeztem, de ekkor már feltett szándékom az volt, hogy az első évfordulóra készüljön el az új programmal megtervezett weblap. Azonban a próbák során az egyedileg összeállított háttér valamiért nem muzsikált, ezért hogy ne vesszen kárba a munkám az egyedi háttér felkerült a számomra ekkor már "réginek" nevezett lapra. De ezen kívül is történt változás, mégpedig tartalmilag. Ugyanis a nem sokkal korábban kibontakozott másik hobbim is utat talált az oldalon, mégpedig a saját időjárási előrejelzésem a Dél-Dunántúlra.
Ez először csak egy napra, később már hosszabb távra is szólt és egy kislexikonnal is kiegészítettem.
Az új honlap, mint már említettem 2007 április 17-én startolt, teljesen új dizájnnal, de a megszokott és jól használható tartalommal, tehát semmit sem veszített az eddigi presztízséből az oldal (már ha volt ilyen :). Sőt egy újabb menüponttal gyarapodott az oldal, a villamossal, ahol egyben az első teljesen saját elképzelésem is helyet kapott a Belváros és Kertváros közötti villamosvonal terveként. Mint tudjuk eredetileg 2010-re volt ez betervezve, de az előre haladás hiánya miatt a menüpontot később a vasutas hírek váltotta fel.
A nem is olyan távol múlthoz tartozik, hogy az időjárás oldal teljesen külön vált http://baranyaido.uw.hu, így az ottani fejlesztések már nem egybehangolva, összekapcsolva zajlanak a "Pécs Közlekedése" honlappal.
Ezen kívül még számos változás is történt pl. PDF formátumú buszmenetrend, mely tartalmazza saját fejlesztésként a "Lehetséges eltérés" kategóriát, több és több hivatkozás, kép és videó, évszakot követő színvilág (a képen a tavaszi), saját térképrajzok és még sorolhatnám.

Az oldal egy saját fórummal is rendelkezik, mely igen hasznos, ide előszeretettel írtam be az apró változtatásokat és így megőrzésre is kerültek a kisebb-nagyobb lépések, olyanok is melyeket elfelejtettem ide leírni, de mégis jelentősnek bizonyultak.
2010. szeptember elején történt a legutóbbi és gyökeres változás. Az oldal összement, ami visszalépésnek tűnhet, ugyanakkor így 1 helyen minden fontos információ könnyen elérhető és nekem sem kell ugyanazokat a híreket több oldalon is feltüntetni.
A jövő majd eldönti hogyan tovább, az egy dolog, hogy mit tervezek és ténylegesen mi valósul meg, a változásról úgyis mindenkit tájékozatok és megígérem, hogy így-úgy, de működni fog a honlap!

FRISSÍTVE: 2013.06.01.
A 2011-es évben sem maradtak ki a fejlesztések a honlapon, aminek legszembetűnőbb része az új fejléc, ami sokat hozzátesz a saját arculathoz.

A másik újdonságom a menetrend oldalon tetten érhető a gyors járatkereséssel, így már nem kell rengeteget legörgetni, ha valamelyik nagyobb számú járatot keresünk. De nem csak az oldal, a mögöttes tartalom, tehát a járatok menetrendje is kapott egy jelentős újítást, a "Hasznos átszállás" kategóriát, valamint az egész menetrend megjelenítése is kompaktabb és könnyebben áttekinthetőbb lett, egy helyen a nyári és téli menetrendekkel egyaránt.
A 2012-es esztendő sem maradt újítás, újdonság nélkül. A főoldalon ismét történt kisebb-nagyobb kiigazítás, amivel új tartalmak is megjelentek. A hírek után hol egy videó, hol egy Google maps-on készített saját térkép jelenik meg, utóbbin bemutatva egy aktuális forgalmi változást vagy egy buszjárat átszervezést. Emellett állandó jellegű térképek is feltűnnek hivatkozva, mint a "Napi Traffipax Pécs" .